Articol publicat in Nutritie in data de 22 decembrie 2020

Esențiale în procesul de slăbire, în creșterea masei musculare și în îmbunătățirea metabolismului, proteinele sunt structura de bază a celulelor vii.

Sunt utilizate în crearea hormonilor, plasmei din sânge și a sistemului de transport al sângelui și al enzimelor.
  1. „Cărămizile” care construiesc proteinele se numesc aminoacizi, care sunt de două feluri: esențiali și neesențiali. Din 20 de aminoacizi identificați, 9 sunt considerați esențiali și nu sunt fabricați de către corp, aceștia trebuie să provină neapărat din dietă. Titulatura de „neesențial” semnifică faptul că aceştia nu trebuie sa ajungă neapărat în organism din sursele exterioare, deoarece corpul îi poate sintetiza pe baza altor substanțe, în special din aminoacizii esențiali.

Ce fac proteinele?

Proteina este sintetizată în toate țesuturile din corp, însă ficatul și muşchii sunt de departe cei mai activi. Corpul sintetizează aproximativ 300 de grame de proteină pe zi, chiar dacă doza medie este de doar 70 de grame.

Proteinele care conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali în cantitate suficientă pentru susținerea vieții sunt numite proteine complete. Eficiența proteinelor este cel mai adesea măsurată din punct de vedere al valorii biologice. Cu cât este mai mare valoarea biologică, cu atât mai repede proteina este absorbită de către corp. Ouăle au valoarea biologică cea mai mare (100), pudra proteică din zer se apropie și ea de 100, pe când aproape toate celelalte au valoarea biologică 49.

Carnea, peștele, brânza, ouăle conțin proteine complete. Proteine incomplete găsim în legume, semințe, nuci etc.

O alimentație rațională trebuie să asocieze proteinele de origine animală cu acelea de origine vegetală (2/3 de origine animală).

De reținut despre proteine:

  • 98% din proteina animală și 80% din proteina din surse vegetale este absorbită de către corp
  • toate proteinele au indice glicemic scăzut
  • excesul de proteină, care nu este folosit pentru repararea țesuturilor, creșterea musculară, energie este convertit de către corp în grăsime și depozitat
  • când se consumă cantități importante de proteină, este foarte important consumul de apă deoarce metabolizarea proteinelor produce nitrogen și amoniac și asta suprasolicită mult rinichii și ficatul ca să elimine excesul. Dezhidratarea poate interveni pentru că rinichii solicită o cantitate mai mare de apă pentru a dilua nitrogenul și amoniacul. Proteinele chiar au rol în repartiţia apei şi a substanţelor dizolvate în ea în diferite sectoare ale organismului.

Necesarul zilnic de proteină diferă de la individ la individ. Creșterea musculară, repararea țesuturilor, sarcina, ridicarea greutăților poate afecta necesarul zilnic de proteină. În mod normal, o persoană nu foarte activă ar trebui să consume 0,8 g de proteină pe kg/corp, iar o persoană activă 1g proteină pe kg/corp.

Căderea părului și subțierea acestuia, unghiile moi și decolorate pot fi manifestări exterioare ale deficienței de proteină. De asemenea în lipsa proteinelor nu poate avea loc creșterea musculară, pot aparea anemii, scăderea  imunitatii.